Venevalkaman lunastus

Tapahtumat ja ajatuksia

Lunastushakemus


Maanantaina 15.06.2009 löytyi postilaatikostani kirje Maanmittaustoimistolta (Kirje näyttää tältä: Kirjeen sivu yksi, Kirjeen sivu kaksi) jonka on lähettänyt toimitusinsinööri Pertti Raittinen ja jossa sanotaan että Annikki Mikkola on hakenut lunastustoimitusta, ja että se on ensi viikon torstaina 25.6.2009 klo 9 Järvenpään kaupunginhallituksen kokoushuoneessa kaupungintalolla Hallintokatu 2, 04400 Järvenpää. Ja että "asianosaisen poissaolo ei estä toimituksen suorittamista".

Pahaenteinen kirje on niin lyhytsanainen, ettei siitä selviä kenellekään joka ei tunne maanmittausalaa, mitä on tekeillä. Mutta hyvältähän tämä ei kuullosta. Soitan heti tiistaina 16.06. Raittiselle mutta hän sanoo olevansa lomalla, ja jälleen paikalla maanantaina 22.06. Sitten hän lyö luurin korvaani.

Tässä vaiheessa kenelläkään ei ole täsmällistä tietoa, millaista lunastusta on suunniteltu eikä millaisia oikeuksia meille jää, jos mitään. En myöskään tiedä, onko meillä mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan.

Tutkimuksia


Soitan samantien muutamalle naapurille, ja käymme läpi asiaa. Lähetän sähköposteja muille naapureille. En saa kiinni ketään, joka olisi saanut kirjettä vielä, nythän on kesä ja kaikki ovat tietysti jo juhannuksen vietossa onnellisen tiedottomina siitä mitä täällä aiotaan tehdä heidän veneenpito-oikeudelleen.

Soitan yhdelle naapurille jota asia myöskin koskee, eikä hänkään ollut saanut kirjettä sillä hän on mökillään Pudasjärvellä tai jossain. Lomaa on suuniteltu koko suvun kanssa, eikä hän siis pääse kokoukseen. Hän lupaa lähettää minulle valtakirjan, jotta voin tarvittaessa edustaa häntä kokouksessa.

Käymme valkamassa illalla 16.06. katsomassa tilannetta. Siellä on tavattoman kaunista.


Kukapa ei haluaisi näitä näköaloja omakseen...Tutkimuksen tuloksena saamme selville seuraavia asioita:

Venevalkama on järvenpääläisen kunnallispoliitikko (ainakin ollut vuoden 2004 kunnallisvaaleissa ehdolla SDP:n riveissä) Annikki Mikkolan tontin ja järven välissä. Mikkolan omalta tontilta ei käsittääkseni ole pääsyä veteen. En ole koskaan tavannut häntä enkä ollut kuullutkaan hänestä ennen tätä. Mikkola on myös Järvenpään Vanhakylän Omakotiyhdistyksen puuhanaisia.

Yksi naapuri kertoo, että Mikkola olisi joskus vuosia sitten yrittänyt lunastaa valkamaa itselleen mutta että asia oli tuolloin kaatunut valkaman käyttöön oikeutettujen vastustukseen.


Soitto Mikkolalle [2]


Soitan Annikki Mikkolalle torstaina 18.06. Mikkola kertoo että valkamalla on 300 osakasta ja että siitä on hänelle jotain hankaluuksia. Hän sanoo, että valkama siirtyy hänelle sillä laki on muuttunut 30 vuotta sitten ja että valkamaan hänen pihansa ohi menevä tie on nyt "lakkautettu yksityistie" mikä tarkoittaa, että se on jotenkin muuttunut osaksi hänen tonttiaan.

Mikkolan mukaan tarkoituksena on laittaa ranta kuntoon ja rakentaa sinne kunnon laituri ja venepaikat. Mikkolan mukaan voimme "tehdä hänen kanssaan sopimuksen" jatkosta, jo pelkästään hänen haltuunsa siirtyneen tien käyttö edellyttää sitä. Mikkola sanoo kuitenkin, että hän ei aio olla hankala tässä asiassa. Mikkola aikoo elää satavuotiaaksi ja sopimus voidaan hänen mukaansa tehdä sellaiseksi, että se koskee myös tulevia sukupolvia. Kun kysyn, olisiko tämmöinen sopimus meille ilmainen, Mikkola vastaa myöntävästi.

Tämä tietysti herättää kaikenlaisia kysymyksiä jatkosta.


Soitto Raittiselle [3]


Soitan Pertti Raittiselle maanantaina 22.06. Raittinen on hämmästynyt, että useat asianosaiset ovat tulkinneet asian siten, että lunastus tehdään kun kyse on kuulema vasta siitä että asiasta päätetään. Luen Raittiselle puhelimessa kutsukirjeen ja totetan, että asia ei ole mikään ihme sillä kirjeessähän lukee sanatarkasti ... aloitetaan lunastustoimitus mistä kukaan maanmittausjargonia tuntematon ei voi tehdä mitään muuta tulkintaa kuin että se on menoa nyt. (Eihän kirkossakaan kun pappi aloittaa ehtoollistoimituksen niin homma jää kesken vaan ehtoollinen toimitetaan...)

Raittinen täsmentää, että kyse on tavallaan Mikkolan jättämän hakemuksen käsittelystä. Mikkolan tontti rajautuu yhteisomistuksessa olevaan tonttiin ja lain mukaan jos yhteisomistuksessa oleva tontti vaikeuttaa huomattavasti oman tontin käyttöä niin se voidaan vaatia lunastettavaksi. Raittinen sanoo, että tämä perustuu pykäliin, jotka hän yrittää aina laittaa kutsukirjeeseen jotta ihmiset voivat tutkia ne itse. Siksi tästäkään asiasta ei tulisi hermostua. Vastaan, ettei kutsukirjeessämme ollut mitään pykäliä, ja että se että hän ei ollut viime viikolla lomallaan halukas kertomaan edes että mistä on kyse ei varmasti ole ollut omiaan rauhoittamaan ihmisiä.

On kuitenkin mukava kuulla, ettei asia ole ihan läpihuutojuttu. Huomautan, että kirjeen ja asian käsittelyn ajoitus juuri juhannukseen jolloin suurin osa asianosaisista on lomalla eikä pääse kokoukseen on vähintäänkin kyseenalaista, ja suosii kovasti lunastushakemuksen tekijää. Totean, että käsittely olisi pitänyt laittaa vaikka heinäkuun loppuun tai jotain. Raittinen vastaa, että kyse ei ole demokraattisesta äänestyksestä eikä läsnä olevien henkilöiden mielipide vaikuta, sillä asianlaita tutkitaan pykälien mukaan. Kysyn, kuka asiasta lopulta päättää ja Raittinen sanoo että toimituksen pitäjä. Kysyn täsmennyskysymyksen, onko Raittinen - kuten oletan - toimituksen pitäjä, ja siihen hän vastaa myöntävästi. Minulle jää vähän epäselväksi, miksi Raittinen ei voinut sanoa suoraan, että hän on se joka päättää tämän asian.

Raittinen kertoo, että osakkaita on yli sata. Hän ei ota kantaa siihen, että jos valkaman käyttöoikeus jää meille voiko Mikkola siltikin evätä meiltä oikeuden käyttää tietä joka vie valkamaan.

Puhelun lopuksi Raittinen jälleen iskee luurin korvaani. Hän ei ilmeisesti tee sitä tahallaan, ei vain osaa lopettaa puheluja.


Ajatuksia 24.06.2009


Tämä prosessi herättää meissä asianosaisissa paljon kysymyksiä ja pohdintaa, ja siksi päätin jo hyvin aikaisessa vaiheessa tehdä tämän internet-sivun. Suomessa on perinteisesti tämmöiset asiat päätetty pienissä piireissä, eikä tieto ole levinnyt kovin pitkälle. Tässä asiassa ei kuitenkaan käy näin, sillä laitan kaiken siihen liityvän materiaalin mitä käsiini saan tänne internettiin. Näin kaikki joutuvat tilille teoistaan ja päätöksistään, sillä internet ei unohda mitään. Uskon, että prosessi on näin transparentimpi ja sen tulos oikealla tapaa julkinen, ja että kaikki hyötyvät tästä avoimuudesta.


Ensinnäkin huomio kiinnittyy tietysti kutsukirjeeseen. Kirjeen ajoitus on mielestäni huonoin mahdollinen, sillä asianosaiset (joita on kenties jopa 300 taloutta [2]) ovat pääasiassa lomilla, jossain kaukana järvi-Suomessa, eivätkä saa kirjettä ennen kuin palaavat lomiltaan. Uudenmaan maanmittaustoimistolla on varmasti pykälät, joiden mukaan tässä pitäisi toimia, ja varmaan on pykälien kirjaimia noudatettukin. Kirje on päivätty 10.6. ja kokous on 25.6., arvatenkin pykälät määrittävät 14 pv ilmoitusajan. Mutta jos asiaa ajatellaan eettisesti, tässä on toimittu vähintäänkin kyseenalaisesti. Koska asianosaiset saivat kirjeen vasta 15.6. suuri osa on ollut lomilla eivätkä voineet osallistua kokoukseen.

Jokainen voi kuvitella, miltä tuntuisi olla kesälomilla kaksi viikkoa ja palata takaisin ja huomata että hupsis, loman aikana joku vei oikeuden pitää venettä valkamassa. Jos tavoitteena olisi ollut eettinen toiminta, Raittisen olisi tullut lähettää kutsu 10.6. ja sijoittaa kokous heinäkuun loppuun tai elokuulle. Nyt kuitenkin ajoitus on semmoinen, että paikalle pääsee mahdollisimman harva asianosainen. Jos paikalle halutaan mahdollisimman vähän lunastuksen vastustajia, parempaa aikaa ei voisi löytää. Eettisesti katsoen Raittinen on siis epäonnistunut.

Toisekseen kutsukirjeestä ei kukaan normaali ihminen voi selvittää itselleen, mitä on tapahtumassa. Selvästikään Uudenmaan maanmittaustoimistolla ei ole ohjetta, jossa kerrotaan kuinka maallikoille ilmaistaan lyhyesti että mitä toimituksessa johon kutsutaan tulee oikein tapahtumaan. Myöskin olisi kiva tietää etukäteen mitkä ovat hakijan perustelut hakemukselleen. Perustelut eivät ilmeisesti ole salaisuuksia, koska ne saa tietää soittamalla kokouksen kutsujalle. Siispä ei liene mitään syytä etteikö niitä voisi laittaa kokouskutsuunkin.

Kolmanneksi Raittisen olisi pitänyt nimetä joku antamaan lisätietoja lomaviikkonsa ajaksi, jotta asianosaisten ei tarvitsisi kärvistellä epätietoisuudessa ja jotta he ehtisivät valmistella ja suunnitella omaa toimintaansa. Nyt sekä kutsukirjeen ajoitus ja epämääräisyys että Raittisen loma pelasivat epäreilusti lunastustoimituksen hakijan pussiin, ja arvatenkin pilasivat muutaman juhannuksen, ja allekirjoittaneenkin juhannuksen muiden muassa. Valmisteluaikaa jäi kolme päivää.


Puhelimessa saatujen epämääräisten ennakkotietojen ([2], [3]) mukaan Mikkolan hakemus saattaa perustua siihen, että valkamaan johtava, 60+ vuotta kaikkien käytössä ollut tie on mystisesti muuttunut Mikkolan omaisuudeksi. Ja että valkama vaikeuttaa nyt tontin käyttöä, jolloin ainoa ratkaisu on että Mikkola lunastaa valkaman.

Kun asiaa ajattelee, on hämmästyttävää että valkamasta aiheutuu suuria, tai odottamattomia vaikeuksia Mikkolalle. Kun kävimme valkamassa 16.6. siellä oli kymmenkunta soutuvenettä. Jos ajatellaan, että jokainen vene tuodaan valkamaan keväällä ja viedään pois syksyllä, se tekee 20 kertaa vuodessa kun Mikkolan talon ohi ajetaan auto-traileriyhdistelmällä (toki käytännössä osa veneistä lienee valkamassa talven ylikin). Tämä kuullostaa ihan kohtuulliselta rasitteelta. Lisäksi ihmisiä käy valkamassa, en tiedä tapahtuuko se jalan vaiko autolla - itse jätimme automme asfalttitien varteen ja kävelimme valkamaan.

Yhtä hämmästyttävää on, että tie joka menee venevalkamaan jonka käyttöoikeus on 100 - 300 taloudella voi yhtäkkiä muuttua jonkun omaisuudeksi.

Käsittääkseni yhteisomisteinen venevalkama on ollut olemassa jo silloin kuin Mikkola on hankkinut tonttinsa. Niinpä tämä rasite on ollut Mikkolan tiedossa jo hankintahetkellä (kenties hän on jopa saanut tonttinsa halvemmalla juuri siksi että siinä ei ole ollut rantaa), joten olisi outoa jos hän nyt kokisi rasitteen kohtuuttomaksi.

Sinänsähän mikään ei kai käytännössä estä Mikkolaa käyttämästä valkamaa samoin kuin meitä muitakaan. En tiedä, onko hänellä itsellään oikeutta käyttää valkamaa, mutta eihän siellä kukaan pidä kovin tarkkaa kirjaa veneistä. Mutta onko nyt niin että Mikkolan mielestä jaettu ilo ei ehkä sitten olekaan se paras ilo, vaan ranta pitää saada omaksi? Luulisi että yli sadan osakkaan yhteisomistus olisi juuri sosiaalidemokraattisen puolueen arvojen mukainen omistusmalli, ainakin paljon paremmin kuin sellainen yksityisomistus johon hänen hakemuksensa tähtää.


Meidän suvulla on ollut vuodesta 1953 asti oikeus käyttää tätä venevalkamaa. Siellä on suvun miehet käyneet katiskoineen ja onkineen. Valkama sijaitsee 1,5 km päässä kotoani, eli voimme lähteä kävelylle ja käydä soutelemassa yhdellä Uusimaan kauneimmistä järvistä... ja kävellä sitten takaisin kotiin. Jokainen voi miettiä, mikä on moisen mahdollisuuden arvo, mitataan sitä sitten rahalla tai tunteella. Olisi surkeaa menettää tämä oikeus vain siksi, että joku haluaa rantatontin itselleen ja vain itselleen.


Maanmittaustoimituksen kokous 25.06.2009


Näitä dokumentteja ei käyty läpi kokouksessa, mutta laitan ne tähän koska ovat relevantteja tämän asian tiimoilta. Suuret kiitokset Heikki Leinoselle, joka hankki nämä suurella vaivalla ja omalla kustannuksellaan:

Nämä tiedostot ovat toistaiseksi offline:

Tilan 1:136 lohkomiskirja vuodelta 1953
Valkaman tiedot maarekisterissä ja osakasluettelo 04.06.2009. Huom! Raittisen mukaan maarekisterissä on jonkin verran virheitä.
Valkaman vahvistamattomat osuusluvut 03.06.2009

Annikki Mikkolan hakemus venevalkaman ja siihen rajautuvan vesijättömaan lunastuksesta 02.06.2009
Karttatuloste 11.06.2009
Kokouskutsu 10.06.2009


Kokoonnumme Järvenpään kaupunginhallituksen kokoushuoneessa aamulla klo 9. Huoneessa on 21 tuolia, mutta paikalle saapuu 52 ihmistä. Jos joku halusi, että paikalle tulisi mahdollisimman vähän väkeä, hän pettyy pahasti. Osakkaat ovat huolestuneita mutta vakuuttuneita asiansa oikeellisuudesta. Koska asianosaiset eivät mahdu kokoushuoneeseen, siirrymme kirjastoon jossa on iso sali jonka täytämme yhdessä hujauksessa. Kokous alkaa.
Pertti Raittinen on pukeutunut shortseihin ja teepaitaan, jossa on South Park -piirroshahmoja. Kokouksen agendaa/työjärjestystä ei ole missään, joten olemme epätietoisia miten edetään ja missä vaiheessa tehdään jotain päätöksiä, eikä hän ei käytä nuijaa joten on välillä vaikea seurata missä ollaan menossa ja mikä oli päätettyä ja mikä vielä kysymys. Asia on kuitenkin valtavan tärkeä, joten yritämme parhaamme.

Kokous todetaan laillisesti kokoon kutsutuksi, sillä kutsu on lähetetty 10 päivää ennen ja ilmoitus on ollut "paikallisessa lehdessä" joka kuulema on nimeltään Helsingin sanomat.

Raittinen selvittää kokoukselle seikkaperäisesti, että oletuksellisesti päätöksen luastuksesta tekee hän itse, mutta että jos joku paikalla olija erikseen vaatii niin päätöksen voi tehdä Raittinen kahden kaupunginhallituksen nimeämän uskotun miehen kanssa yhdessä. Mietimme asiaa pitkään, ennen kuin yksi meistä toteaa, että kutsutaanpa uskotut paikalle. Seuraa 45 minuutin tauko ja sitten paikalle saapuvat uskotut miehet Veikko Seuna (sit) ja Tarja Vuokkovaara (kok). Kokous jatkuu.


Nyt päästään asiaan, seuraavan tunnin ajan vuoroin Mikkola lukee muistiostaan asioita, ja asianosaiset esittävät kysymyksiä ja toteamuksia puheenjohtajan rajatessa keskustelua ja merkitessä lausuntoja pöytäkirjaan.

Mikkola kertoo, että hänen tonttiinsa 1:170 Katkola rajautuva valkama on pahasti kaisloittunut ja osin pajukkoa. Kun hän muutti paikalle 1983 se oli pelkkää pajukkoa, mutta hän siisti aluetta aviomiehensä kanssa. Mikkola kertoo siivoavansa valkamaa edelleenkin.

Mikkola selittää, että valkamaamme ei ole virallista tietä vaan että tie jolla ajamme on lakkautettu. Tie menee hänen pihansa läpi ja valkamassa käy paljon väkeä maastoautoilla, skoottereilla, moottorikelkoilla ja tietenkin traileriautoilla. Tämä on johtanut vaaratilanteisiin, joissa Mikkolan lapsenlapset ovat olleet joutua yliajetuiksi ja perhejuhliakin on jouduttu keskeyttämään autojen siirtelyn takia, pahimmillaan ristiäisetkin keskeytyivät.

Mikkola kertoo, että tilanne valkamassa on muuttunut viimeisen 30 vuoden aikana. Silloin valkamassa ei ollut veneitä mutta oli laituri. Vuosien aikana kun tiloja on pilkottu, osakkaita on tullut yhä enemmän ja nyt meitä on noin 300. Ralli valkamassa on nyt päivittäistä.

Valkamassa on myös järjestyshäiriöitä. Kerran Mikkola kertoo siellä olleen mustapukuisia henkilöitä suorittamassa outoa rituaalia, ja siellä on usein nuorisoa juomassa olutta. Mikkolan pihalta on varastettu bensiiniä ja valkamaan on tuotu jätelautoja ja vaarallista romua sekä lasinsiruja. Keski-Uudenmaan ympäristötoimistonkin (tms.) ihminen on käynyt katsomassa menoa. Mikkola sanoo että valkama näyttää kaatopaikalta ja kuvaa valkaman nykytilaa ympäristörikokseksi. Hän sanoo haluavansa liittää valkaman tonttiinsa jotta alueesta tulisi hallittu, siisti ja järjestyksessä oleva paikka.

Puheenjohtaja Raittinen toteaa, että Mikkolan hakemus perustuu Kiinteistönmuodostamislain 12.4.1995/554 8. luvun 61 pykälään, jossa seisoo:

Jos kiinteistöön rajoittuu sellaista yhteistä aluetta, joka ei ole yhteismetsää, yhteistä vesijättöä, yhteistä vesialuetta tai yhteinen koski ja joka huomattavasti vaikeuttaa kiinteistön käyttöä tai jota voidaan tarkoituksenmukaisesti käyttää vain kiinteistön yhteydessä, kiinteistön omistajalla on oikeus lunastaa sanottu alue. Jos edellä tarkoitettua aluetta voidaan tarkoituksenmukaisesti käyttää vain kiinteistön yhteydessä, kiinteistön omistaja on velvollinen yhteisen alueen osakkaiden vaatimuksesta lunastamaan sanotunlaisen alueen.

Raittinen selittää, ettei tässä kokouksessa voida käsitellä vesijättömaan liitämistä Mikkolan tonttiin, sillä lain mukaan semmoista voidaan tehdä vain jos vesijättömaa rajautuu hakijan tonttiin, mistä ei ole tässä kyse.


Valkaman osakkaat vastaavat, että eihän tie voi noin vain lakata olemasta kun kerta siitä on lainvoimainen päätös vuodelta 1946. Raittinen keskeyttää sanoen, että tieasiaa ei voida käsitellä tässä kokouksessa vaan se on erillisen yksityistietoimituksen asia.

Joku sanoo, että hakijalla on ollut tieto valkamaan liittyvästä rasitteesta valkaman hankintahetkellä ja ilmaisee epäilevänsä, että tämä hakee tontilleen lisäpinta-alaa ja arvonnousua. Kysyn, onko hakijalla itsellään oikeutta käyttää venevalkamaa, asiaa tutkitaan ja vastaus on kielteinen. Juha Ollila kertoo, että alueella esiintyy häiriökäyttäytymistä myös valkaman ulkopuolella.

Mäkinen kertoo, että vuonna 2008 ympäristökeskuksen katselmoinnissa ympäristökeskus itse asiassa ehdotti rannan ruoppaamista. Keskus olisi tullut vastaan kustannuksissa, mutta valkaman osakkaista ei löytynyt projektin vetäjää (eipä kyllä asiasta kovin moni osakas ollut kuullutkaan).

Raittinen kysyy, onko paikalla hakijan lisäksi ketään, joka olisi myötämielinen hakemukselle. Kukaan ei nosta kättään.

Päivi Paloviita-Wendt on selvästi perehtynyt pykäliin ja sanoo, ettei hakija ole kyennyt osoittamaan että hänen oman tilansa käyttö olisi huomattavasti vaikeutunut valkaman aiheuttaman rasitteen vuoksi. Heikki Leinonen täydentää, että alueen tarkoituksenmukainen käyttö onnistuu edelleenkin osakkaiden toimesta.

Lähdemme käymään paikanpäällä. Valkamassa on edelleenkin tosi kaunista, ainakin osin siksi että Annikki Mikkola on siistinyt sitä. Toteamme, että valkaman alue on itse asiassa kauempana rannasta kuin mitä saattaisi luulla. Ensin näyttää siltä, ettei valkamassa ole ainuttakaan venettä vaan että ne ovatkin kaikki vesijättömaalla, jota on aika paljon valkaman ja veden välissä. Tarkemmalla rajankäynnillä havaitsemme, että ilmeisimmin kolme venettä on kuitenkin valkamassa. Ja Mikkolan polttopuumotti. En näe romua, lautoja (vanhan laiturin tms. kyllä), enkä lasinsirpaleita. Keskustelemme naapurien kanssa järjestäytymisestä ja siitä, mitä kaikkea valkamassa voitaisiin tehdä kun organisoiduttaisiin.

Kokous jatkuu kirjastossa klo 12.15. Raittinen toteaa, että valkama oli osittain kunnostettu, osittain pajukkoa. Sanomme, että paikka oli siisti, ja tie vei perille asti. Raittinen ja uskotut miehet hätistävät meidät ulos jotta voivat harkita päätöstä.

Jutustelemme tauolla, ja uskomme vakaasti että tästä tulee se ainoa oikea päätös. Menemme sisään klo 12.50. Ja niin tuleekin, Raittinen lukee päätöksen jonka mukaan hakijalla on ollut vuonna 1983 mahdollisuus selvittää osakkaiden lukumäärä ja arvioida siitä rasitteen suuruus. Raittinen toteaa, että vaikkakin sen jälkeen osakkaiden lukumäärä ja samalla rasitteen suuruus on lisääntynyt niin se ei tällä hetkellä vaikeuta pykälien vaatimalla tavalla huomattavasti kiinteistön käyttöä. Näin ollen lunastushakemus on hylätty. Huh!

Hetken vielä keskustellaan, kuka maksaa toimituksen viulut, ja sitten todetaan että pöytäkirja tulisi lähettää Heikki Leinoselle, joka sitten toimittaa sen allekirjoittaneelle joka laittaa sen tänne. Kello on jotain 13.15.

Kokouksen pöytäkirja oli tässä, nyt toistaiseksi off-line.


Ajatuksia 25.06.2009


Huh! Onpa hyvä että tuo juttu on nyt ohitse. Meni yksi työpäivä lähes kokonaan.

Mutta kuten paikan päällä keskustelimme, valkaman osakkaiden on nyt jotenkin järjestäydyttyvä, jotta voimme pitää toisemme paremmin tietoisina yhteistä etuamme uhkaavista asioista, ja jotta voimme pitää valkaman hyvässä kunnossa.


Viitteet


[1] Pertti Raittisen allekirjoittama kutsukirje, päivätty 10.06.2009 mutta postilaatikossani vasta 15.06.2009
[2] Puhelinkeskustelu Annikki Mikkolan kanssa 18.06.2009
[3] Puhelinkeskustelu Pertti Raittisen kanssa 22.06.2009


Sähköpostiosoitteeni


Jos haluat lisätietoja, tai kommentoida tätä asiaa niin sähköpostiosoitteeni on ejuhola@sci.fi

Takaisin pääsivulle